Son zamanlarda geniş kitlelere yayılan yazılım dünyasını kavrayabilmek için bazı terimlere hakim olmak gerekir. Frontend de bu terimler arasında yer alır. Front-end kelimesi Türkçe’de “ön yüz” olarak bilinir. Web tasarımı ve web geliştirme konularında aktif olarak kullanılan terim bir meslek dalına da ismini vererek ölümsüzlüğünü kanıtlamıştır.
Frontend Nedir?
Herhangi bir web sitesinin veya uygulamanın genel olarak bakıldığında iki tarafı vardır. Bunlardan birisi Arka Yüz ( backend ), diğeri ise Ön Yüz olarak karşınıza çıkar. Frontend olarak bilinen ön yüzün asli görevi kullanıcı ile sitenin arasındaki bağlantıyı kurmaktır. Siteye veya uygulamaya girdiğiniz ilk anda gördüğünüz görseller, şablonlar, butonlar, görsel bileşenler ve daha pek çok detay frontend içerisinde yer alır. Web sitesinde kullanılacak renkler, içeriklerin hangi düzende yerleştirileceği, yaz tipinin ve boyutunun belirlenmesi front end yapısının içerisinde bulunur.
Frontend Developer Nedir?
Türkçe karşılığı olarak “ön yüz geliştirici” olarak verilebilen frontend developer, web tabanlı uygulamalarda aktif rol oynar. Bir sitenin veya uygulamanın iskelet yapısı frontend developer tarafından hazırlanır. Bu alandaki uzmanlar sıklıkla 3 tane yazılım dili kullanır. Bunlar HTML, CSS, JS dilleri olarak karşınıza çıkar. Sistemleri görsel açıdan hazır hale getiren yazılımcılar yalın haldeki bir yazılıma tasarım hazırlar.
Frontend Developer Görevleri Nelerdir?
- Ön yüz geliştiricisi siteyi test eder ve eğer var ise hataları ayıklar. Ön yüz programlama dilleri hakkında yeterli teknik bilgilere sahip olması ve bu bilgileri kavrayarak hareket etmesi gerekir.
- Sitenin veya uygulamanın kullanılabilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yaparken aynı zamanda görsel bileşenler hakkındaki içeriklere yer verir.
- Frontend developer uzmanları önlerine gelen projede hangi yazılım dilinin kullanıldığını kavrar ve gerektiğinde düzenleme yapar. Bu nedenden dolayı yazılım dillerine hakim olmak bu işin önemli noktalarından birisi olarak karşınıza çıkar.
- Kod dizginlerini tanımalı ve bu dizgileri tasarım ile doğru noktada birleştirerek siteyi hazır hale getirir.
Frontend Developer Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken 7 Beceri Nedir?
Frontend developer olmak isteyenlerin öncelikle kod yazmaktan hoşlanıyor olması önemli. Yaratıcılık ve sürekli kendini geliştirmeyi gerektiren alanda bu işi yapmak isteyenlerin temelde şu özelliklere hakim olmaları gerekiyor.
- HTML ve CSS ikilisini bilmek son derece önemlidir. HTML kısaltması HyperText Markup Language olarak açılır ve standart işaretleme dili olarak yazılım dünyasında yer alır. Web sayfalarının yaratılmasında aktif rol oynar. Cascading Style Sheets ise CSS olarak kısaltılır. CSS HTML ile oluşturan sayfanın nasıl görüneceğini belirler. Font, yazı stili, yerleşim planı, renkler ve daha pek çok detay CSS içerisinde oluşturulur.
- JavaScript frontend developer uzmanlarının bilmesi gereken temel dillerden birisidir. Sayfa fonksiyonlarının belirlenmesinde rol oynayan JavaScript sunumu yapılan sayfaya çeşitli uzantılar ekleyerek interaktif özellikleri web sitesine kazandırır. JavaScript adına jQuery kütüphanesini kullanabilirsiniz. Çok fazla eklenti ve uzantıyı içeren kütüphaneyi JavaScript’i öğrenerek etkin biçimde kullanabilirsiniz.
- Üzerine çalışacağınız projeye uygun bir platformdan faydalanmak verimli deneyimleriniz için önemlidir. İşlevsel kodların yer aldığı dosyalar sizi yönlendirirken hata yapma payınızı azaltır. Bunun için platformları araştırmalı dilerseniz birden fazla platform kullanarak işinizi büyük oranda kolaylaştırabilirsiniz.
- Kod yazma aşamasında elinizde pek çok sayıda versiyon birikir. Projeniz üzerinde çalışırken bazı noktalarda aksilikler yaşanabilir ve bu noktada arzu edeceğiniz son şey tüm versiyonlarınızın çöpe gitmesi olur. Bu gibi bir durumda tüm kodları yeniden yazmanız gerekir. Versiyon kontrolü bu noktada yetişir, yapılan değişikleri takip eder ve önceki versiyonlara erişiminizi kolaylaştırır.
- Farklı test metotlarını keşfederek projenizi testlere tabi tutmanız gerekir. Test sonucunda tespit edilen hataları ayıklayarak daha büyük sorunlarla karşılaşmadan projenizi tamamlayabilirsiniz.